Soudobý individualismus - Janoušková, Hana (2006)
Ústředním tématem této práce je popis změn, které s nástupem dnešní doby masového konzumu zasahují naši společnost, lidské chování i každého jednotlivce. Práce vychází z reflexí a úvah týkajících se individualizované společnosti, jejichž autoři jsou Daniel Bell, Zygmunt Bauman, Evelyn Sullerotová a zejména Gilles Lipovetsky, a porovnává je na základě různých sociologických a demografických analýz a výzkumů se současnou situací v České republice. Zaměřuje se na to, jak projevy individualismu ovlivňují situaci v rodinách, ve škole či v práci. Dále si všímá změn vztahu člověka k druhým lidem, ale i k sobě samému, včetně změny vztahu k vlastnímu tělu.