Marie Blabolilová - Svobodová, Marika (2006)
Malířka a grafička Marie Blabolilová (4.3.1948) představuje jedinečný umělecký projev na české výtvarné scéně. Přestože stojí stranou uměleckého dění a pracuje solitérním způsobem nesledujícím aktuální tendence v umění, tvoří její dílo hodnotu, která výrazně doplňuje podobu českéhé výtvarného umění. Její grafická tvorba je všeobecně známá a uznávaná, zatímco malba stojí doposud, byť neprávem, v pozadí. Její dílo nebylo dosud odpovídajícím způsobem zhodnoceno a význam této autorky nebyl doceněn. Tato práce mapuje částečně dílo Marie Blabolilové a pokouší se nalézt nové souvislosti a začlenit její tvorbu do širšího kontextu.