Krajní nouze jako okolnost vylučující protiprávnost - Kalinová, Romana (2006)
Tato bakalářská práce si za svůj cíl vytýčila seznámení se s problematikou institutu krajní nouze, jako jednoho z institutů okolností vylučující protiprávnost , charakteristiku podmínek jejího vzniku, mezí a následků překročení těchto mezí (tzv. exces), a tyto meze jednu podruhé popsat a rozebrat. Dále porovnání krajní nouze - institutu českého práva s instituty německé právní úpravy, a sice s institutem ospravedlnitelného stavu nouze a institutem omluvitelného stavu nouze.