Přijetí a realizace zákona o organizaci veřejné správy z roku 1927 - Bartušek, Jakub (2006)
Zákon o organizaci politické správy z roku 1927 sice sjednotil správu na celém území Československé republiky tím, že zavedl zemské zřízení, avšak jeho hlavním důsledkem byla likvidace okresní a zemské samosprávy a její praktické postátnění. Tři úrovně správy byly - země, okresy, obce.