Ekonomické a právní aspekty mezinárodního barteru - Hild, Adam (2006)
Tato práce se zabývá mezinárodním barterem. V ekonomických aspektech jsem se věnoval otázce co je barter a hlavně jeho významu pro současnou ekonomiku. Právní aspekty barteru pojednávají o právním základu směny. Směna, jako právní vztah, může být realizována na základě kupní smlouvy nebo na základě smlouvy o směně. Jako základní pojem jsem analyzoval smlouvu jako právní úkon a jeho hlavní prvky. Dále byla směna zkoumána z pohledu regulace tohoto právního vztahu. Jedná se o regulaci soukromoprávní, veřejnoprávní a také nestátní regulaci. Každá z těchto oblastí byla zkoumána také z pohledu vnitrostátního a mezinárodního, příp. komunitáního.