Veřejný ochránce práv, jeho místo v systému záruk zákonnosti, působnost, komparace s vybranou zákonnou úpravou - Čižmář, Janoš (2006)
Pro svou diplomovou práci jsem si vybral téma ombudsmana, jakožto veřejného ochránce lidských práv. Snahou a cílem mé práce bylo popsat poslání a činnost veřejného ochránce práv. Tato práce je rozdělena do osmi základních kapitol v nichž se zabývám konkrétní problematikou. Tato bakalářská práce analyzuje činnost ombudsmana. V systému veřejných institucí má pro jeho cíle a úlohu jedinečné postavení a také protože v České republice nemá tato instituce žádnou tradici.