Ženské spolky jako cesta k ženskému vzdělávání - Pešáková, Kristýna, 1983-; Schauerová, Alena, 1936-; Masarykova univerzita. Ústav pedagogických věd (2006)
Anotace Autorka: Kristýna Pešáková. Název práce: Ženské spolky jako cesta k ženskému vzdělávání. Bakalářská diplomová práce z oboru Sociální pedagogika a poradenství. Práce je zaměřena na vzdělávání žen v rámci ženských spolků a organizací. Ženské spolky totiž na našem území přispěly nemalou mírou k tomu, že se dnes ženy vzdělávají a můžeme je vidět i v netradičních povoláních. Díky vzdělávání v ženských spolcích v minulosti se podařilo překonat některé stereotypy, které se o ženách šířily. Také díky tomu mají dnes ženy možnosti, které dříve neměly. Ženské spolky, které hojně vznikaly již od 19. století, tedy v době, kdy se u nás začalo rodit i ženské hnutí, totiž formou vzdělávání napomohly emancipaci žen a v rámci počínajícího ženského hnutí sehrály významnou roli. Autorka se v práci zamýšlí nad následujícími otázkami: Existují ještě dnes čistě ženské organizace? Je ještě dnes jejich úkolem vzdělávání žen? A pokud ano, v čem tyto organizace ženy vzdělávají? V práci jsou zmíněny tři vý.
Annotation Author: Kristýna Pešáková Thesis name: Womens groups as a way to womens education Bachelors Thesis from the Branch of Social Pedagogy and Counseling The thesis is concentrated towards womens education within womens groups and organizations. Womens groups in our region contributed significantly to the fact that today, women can educate themselves and we can see them even in non-traditional jobs. Thanks to the education in womens clubs in the past, it was possible to overcome some of the stereotypes, which were spread about women. That is one of the reasons why women today have possibilities that they did not have before. Womens groups, which were abundantly established already in the 19th century, i.e. in the time when womens movement helped through education to the womens emancipation and within the starting womens movement they were very important.. The author is in her thesis pausing on the following questions: Are there any solely womens organizations? Is today still th.
Vedoucí práce: Alena Schauerová.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2006.
Keywords: bakalářské práce