Zadržení podle platného českého procesního práva - Nezveda, Karel; Kuchta, Josef, 1953-; Masarykova univerzita. Katedra trestního práva (2006)
Institut zadržení zasahuje do jednoho základních lidských práv -- práva na osobní svobodu. Tento zásah, pro který je charakteristické omezení svobody pohybu, je v českém právním řádu upraven v právním předpise nejvyšší právní síly, a to v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky. Na úpravu institutu zadržení v Listině (čl. 8) navazuje úprava v ustanoveních § 75 až 77 TrŘ. Zadržení je institutem trestního práva procesního a je řazeno k prostředkům zajištění osob a věcí, které slouží k dosažení účelu trestního řízení.
The detention according to the valid Czech criminal procedure law The topic of the work is the institute of the detention. The detention means law-approved interference in one of essential human rights, a right for individual freedom. In the Czech legal order the detention is an institute of the law of criminal procedure. The detention is usually defined as a short-term deprivation of personal freedom of the accused or the suspected for the reason of verifying the presence of the reasons for taking a person into custody.
Vedoucí práce: Josef Kuchta.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2006.
Keywords: zadržení pachatele trestného činu; zadržení; arrest; bakalářské práce