Zadržení podle platného českého procesního práva - Nezveda, Karel (2006)
Institut zadržení zasahuje do jednoho základních lidských práv -- práva na osobní svobodu. Tento zásah, pro který je charakteristické omezení svobody pohybu, je v českém právním řádu upraven v právním předpise nejvyšší právní síly, a to v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky. Na úpravu institutu zadržení v Listině (čl. 8) navazuje úprava v ustanoveních § 75 až 77 TrŘ. Zadržení je institutem trestního práva procesního a je řazeno k prostředkům zajištění osob a věcí, které slouží k dosažení účelu trestního řízení.