Přijetí a realizace župního zákona z roku 1920 - Škodíková, Andrea (2006)
Ve veřejné správě byla nutná zásadní reforma. Vláda, resp. ministerstvo vnitra na ní začaly pracovat prakticky již od roku 1918. Přitom se vycházelo zejména z toho, že struktura územní správy musí odpovídat potřebám republiky tj. přispívat k integraci jejich jednotlivých částí, zajistit demokratizaci ve složení a fungování orgánů územní správy, zvýšit efektivnost činnosti a zajistit řešení poměru mezi státní správou a samosprávou. Diskuse byly vedeny zejména o tom, zda mají být zachovány historické země nebo vytvořeny menší celky.