Nelegální migrace přes státní hranice a trestná činnost - Vaněk, Bohumil (2006)
Cílem práce s názvem je zmapování vývoje nelegální migrace přes státní hranici od vzniku České republiky do současnosti, struktury imigrantů, jejich počtu, způsobu nelegální migrace, posouzení vlivu vstupu České republiky do Evropské unie na tento vývoj, přiblížení problematiky některých vybraných trestných činů úzce spjatých s nelegální migrací a v neposlední řadě také problematika nelegální migrace v kontextu budoucí Evropy.