Financování obcí v České republice - Tupá, Iva (2006)
Cílem mé práce je na příkladu města Kroměříže zhodnotit přístup konkrétního města k rozpočtu jako nástroje jeho hospodaření. Popisuji vývoj územních samospráv a jejich financování až po současnost, včetně vývoje územních samospráv na území našeho státu. S přiblížením rozpočtů municipalit z hlediska historie, jejich obecné charakteristiky, obsahu a rozpočtového procesu. Seznamuji s regionální politikou Evropské unie s popisem základních principů,na nichž je postaveno financování jednotlivých projektů ze strukturálních strukturálních fondů Evropské unie a jednotlivé fondy, z nichž Česká republika může čerpat podporu.