Obec jako podnikatel - Hoppová, Dana (2006)
Predmetem této bakalárké práce je popis obce jako verejnoprávní korporace a vymezení oblastí, ve kterých muže obec vystupovat jako subjekt obchodnich právních vztahu. Posláním obce je péce o všestranný rozvoj svého území spolecne s pécí o potreby svých obcanu. Toto poslání obec zajištuje plnením mnoha úkolu hospodárské i provozní povahy, které muže zajištovat formou podnikatelské cinnosti. Jedná se o cinnost, kterou obec vykonává soustavne, samostatne, vlastním jménem a na vlastní odpovednost. Cílem této cinnosti je dosažení zisku.