Platební prostředky v mezinárodním obchodním styku - Koudelková, Petra (2006)
Tato práce se zaměřuje na problematiku platebních prostředků v mezinárodním platebním styku. Pozornost je soustředěna především na vymezení platebních instrumentů, jejich konstrukci a rozbor jejich právního režimu. Úvodní kapitoly práce se zabývají právním režimem vztahu v oblasti mezinárodní, povinností platit a formulací platební podmínky. Na povinnost platit nahlížíme prostřednictvím základního dokumentu upravujícího koupi zboží - Úmluvy OSN o smlouvách o mezinárodní koupi zboží. Dále se věnujeme podrobnému rozboru platební podmínky a to z hlediska doby, místa a způsobu úhrady kupní ceny. V následující kapitole se zaměřujeme na formy platebního styku jak z pohledu způsobu placení, lhůt, náležitostí průvodních dokumentů či teritoria platebního styku.