Boloňský proces - doporučení Evropské unie pro oblast terciárního vzdělávání a jejich realizace v České republice - Roušalová, Marie (2006)
Cílem mé diplomové práce je poskytnout ucelený vhled do problematiky Boloňského procesu, především se zaměřuji na současný stav implementace všech deseti cílů tohoto procesu na příkladu Masarykovy univerzity v Brně, na níž studuji. Práci jsem rozdělila do dvou základních částí. V první části nejdříve přináším obecnější pohled na roli Evropské unie v oblasti vzdělávání a výchovy, a poté následuje obsahová analýza několika evropských dokumentů stěžejních pro naplnní tzv. Boloňského procesu. Jde o Sorbonnskou deklaraci (1998), Boloňskou deklaraci (1999), Pražské (2001), Berlínské (2003) a Bergenské komuniké (2005). V druhé části své diplomové práce se postupně věnuji všem deseti cílem Boloňského procesu. Jednotlivé kapitoly mají shodnou strukturu.