Využití DNA v kriminalistické praxi - Dvořáková, Pavla (2006)
V roce 1995 se u nás poprvé začala používat metoda genetické analýzy pro kriminalistické účely. Její využití je nejen v identifikaci pachatele či jeho oběti, ale dokáže také například určit totožnost obětí hromadných havárií nebo prokázat paternitu dítěte, a to i po smrti otce. Na rozdíl od jiných metod používaných v kriminalistice stačí pro provedení analýzy DNA malé množství biologických stop, někdy dokonce jen jedna buňka. I přes to je tato metoda velice přesná a lze díky ní snadno určit konkrétního jedince, pokud se nejedná o jednovaječné dvojčata, poněvadž jejich DNA profil je shodný. Tato metoda patří v současnosti k nejvíce rozvíjejícím se oborům kriminalistické biologie a díky ní dochází často k rozluštění složitých trestných činů.