Strategické využití lidských zdrojů ve světle práva - Vágnerová, Zuzana (2006)
Proces strategického rízení lidských zdroj lze charakterizovat jako prístup k rozhodování o zámerech a plánech organizace, týkajících se charakteru zamestnávání lidí a strategie, politiky a praxe získávání, vzdelávání a rozvoje pracovník, rízení pracovního výkonu, odmenování a pracovních vztahu, kdy jeho cílem je získat, rozvíjet a také udržet si vysoce schopné a kvalifikované lidi, kterí budou pripraveni dosahovat svých cílu a tím se zároven maximálne podílet na dosažení cílu organizace.