Plánování marketingové strategie firmy - Kachyňa, Oldřich (2006)
Marketing je proces plánování a naplňování koncepce, hodnocení, propagace a distribuce myšlenek, výrobků a služeb, který směřuje ( jako celek) vůči realizaci výměny výrobků, uspokojení potřeb jednotlivců a organizací. Marketing zahrnuje veškeré aktivity spojené s identifikací konkrétních potřeb a požadavků cílové skupiny zákazníků, cílového trhu a poté uspokojování těchto potřeb lépe, než to dělají konkurenti. Tento proces zahrnuje výzkum trhu skupiny zákazníků, analyzování jejich potřeb a poté dělání strategických rozhodnutí o designu produktu, ceně, propagaci a distribuci.Existuje značné množství nástrojů k analyzování trhu. Nejznámnějším z nich je analýza SWOT.