Polarizace světla - výuka na střední škole - Strumienský, Jiří (2006)
Polarizaci světla se na střední škole věnuje jen malá pozornost. V této bakalářské práci jsou nejdříve shrnuty poznatky o polarizovaném světle, jeho vzniku a vlastnostech. Dále je pozornost věnována interferenci polarizovaného světla, vzniku barev a některým dvojlomným látkám, například izolepě. Třetí kapitola pojednává o využití polarizovaného světla v každodenních aplikacích, o polarizační interferometrii, fotoelasticimetrii a displejích z tekutých krystalů. Jsou zmíněny některé možnosti, jak získat potřebné optické vybavení a provádět tak experimenty i doma. Práce je určena hlavně středoškolským studentům, není proto použita vyšší matematika a fyzikální zdůvodnění je co nejjednodušší.