Výuka první pomoci na základních školách - Peřina, Vojtěch (2006)
Cílem rigorózní práce: Výuka první pomoci na základních školách, orientačně zmapovat znalosti žáků a stav výuky první pomoci a poskytnou pedagogúm základní manuál k její výuce. V úvodních kapitolách je popsána současná situace výuky první pomoci na základních školách, jsou předloženy výsledky průzkumu hodnocení výuky první pomoci žáky i pedagogy. Je vysvětlena důležitost znalosti první pomoci v běžném životě i vhodnost zařazení výuky jejich základů již na první stupni základních škol. Ve druhé části práce jsou zpracovány čtyři základní témata první pomoci (Kardiopulmocerebrální resuscitace, Krvácení a šok, Bezvědomí, Úrazy). Je zdůvodněn jejich výběr a zpracováno jejich zařazení do výuky včetně mezipředmětových vazeb. Nejobsažnější kapitolou je příručka čtyř vybraných témat první pomoci pro pedagogy. Obsahuje nejen popis postupu první pomoci, ale i příčiny a mechanizmus vzniku daných chorobných nebo úrazových stavů. Postup kardipulmocerebrální resuscitace je zpracován již s ohledem na .