Kostěná a parohová industrie ze sídliště Dolní Věstonice I. - Rašková Zelinková, Michaela, 1982- (2006)
Cílem práce bylo studium nepotravního využití lovné zvěře z lokality Dolní Věstonice I. Fakt, že byl studován soubor již vybraných artefaktů tuto práci poněkud limituje, ale i přesto bylo zjištěno velké množství informací týkajících se zisku suroviny, její preference, způsobu opracování a využití, které přispívají k celkové rekonstrukci způsobu života a strategií tehdejších lidí. Práce byla rozdělena na dvě části, první více méně metodologická část se zabývá tafonomií, zahrnujíce jak pre-buriální manipulaci s kostmi, včetně výrobních technik kostěných nástrojů, modifikace samotnými zvířat, tak i změny odehrávající se na kostech po přechodu do litosféry. Pominuty nebyly ani změny postexkavační. Každá obecná kapitola je doplněna tafonomickými změnami zjištěnými na studovaném souboru. V rámci obecné metodologické části byl také vypracován typologický přehled nástrojů typických pro období mladého paleolitu s jejich krátkým popisem. Druhá část se již plně zaměřuje na studium kostěné parohov.