Kvantově chemické studium vztahu elektronové struktury a vlastností cyklických fosfazenů - Kapička, Libor; Kubáček, Pavel, 1947-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2006)
Tato práce se zabývá aplikací kvantově chemických metod na studium vztahu elektronové struktury a vlastností cyklických fosfazenů. Je zaměřena na rozbor vazebných poměrů způsobujících stabilitu fosfazenového kruhu a na analýzu NMR spekter jako jedné z nejužitečnějších experimentálních charakteristik fosfazenů. Rozbor vazebných poměrů v cyklofosfazenech byl proveden na úrovni kvalitativní teorie molekulových orbitalů s využitím principu orbitální interakce. Stabilizace (PN)n kruhu byla posuzována jako výsledek interakce molekulárních fragmentů, majících symetrii výsledné molekuly Dnh. Předmětem studia byla série cyklických fluorofosfazenů (F2PN)n, kde n = 2-6. Kromě klasického skeletu 2n sigma vazeb se na stabilizaci kruhu podílí jen dvě vazby, jedna radiální a jedna axiální 2n centerní dvouelektronová pi vazba. Radiální pi vazba (interakce) je efektivnější než axiální a svou velikostí je porovnatelná se sigma vazbou. Orbitální interakce mají charakter hyperkonjugace. Příspěvek d atomov.
This thesis deals with application of quantum chemical methods on the study of relationship between electronic structure and properties of cyclic phosphazenes. The work is focused on the analysis of chemical bonding responsible for the phosphazene ring stability and on the analysis of the NMR spectra as being one of the most useful experimental characteristics of phosphazenes. The analysis of chemical bonding in cyclophosphazenes has been performed using qualitative molecular orbital approach based on orbital interactions. The stabilization of the (PN)n ring has been looked on as the result of the interaction of molecular fragments having the symmetry of the whole molecule Dnh. The object of the study has been the series of cyclic fluorophosphazenes (F2PN)n, where n = 2-6. Besides the classical skeleton of sigma bonds, only two, one radial and one axial, 2n center two electron pi bonds significantly participate in the extra stabilization of the (PN)n ring. The pi radial interaction is .
Vedoucí práce: Pavel Kubáček.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: anorganická chemie; kvantová chemie; molekulové orbitaly; nukleární magnetická rezonance; spektrální analýza; inorganic chemistry; molecular orbitals; nuclear magnetic resonance; quantum chemistry; spectrum analysis; disertace; dissertations