Návrh koncepce a legendy mapy folklórních prvků na příkladu jihomoravské etnografické oblasti - Bařina, Karel, 1982- (2006)
Práce se zabývá kartografickým znázorněním speciálního prvku obsahu mapy, a to kartografickým znázorněním výskytu a vlastností lidových krojů na území jihomoravské etnografické oblasti moravské Slovensko. Vychází z regionalizace, kterou na tomto území provedl podle vlastností lidových krojů Josef Klvaňa na konci 19. století. Nejprve byla provedena rešerše literatury o lidových krojích a byla shromážděna a zhodnocena mapová díla s obdobnou tematikou. Byly vymezeny základní pojmy kroj, lidový kroj a moravské Slovensko a byla stručně popsána vývojová stádia lidového kroje ve vymezeném území. Dále jsou popsány vlastnosti hlavních součástí lidových krojů z konce 19. století. Na základě těchto poznatků byly vypracovány návrhy koncepcí a legend pro popularizační i odbornou mapu moravského Slovenska s tematikou lidových krojů. Mapy byly sestaveny a jsou přílohou této práce. Na přiloženém CD-ROM je uložena elektronická interaktivní internetová verze popularizační mapy vytvořená ve formátu SVG.