Matematické modely v technickej analýze cenných papierov - Dereník, Dávid (2006)
Práca sa zameriava na základné matematické modely využívané v technickej analýze a model neurónových sietí využívaných na predikciu ceny akcie na burze. Prvá kapitola popisuje predpoklady technickej analýzy, grafické metódy technickej analýzy a metódy založené na aplikácii kĺzavých priemerov. Ďalšia kapitola zachytáva štruktúru a princíp fungovania neurónovej siete z hľadiska biofyzikálneho a následne prechádza ku matematickému pojatiu neurónov. Dôraz je kladený najmä na matematický aparát trénovania neurónovej siete v predikčných problémoch. Záver kapitoly obsahuje popis práce s Toolboxom neurónových sietí matematického softwaru MATLAB. Posledná kapitola je praktickou časťou práce a je zameraná na aplikáciu získaných poznatkov na konkrétnú predpoveď vývoja ceny vybranej akcie.