Pojistná matematika - Vilkusová, Lucie, 1982-; Niederle, Josef, 1949-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Katedra matematiky (2006)
Pojistná matematika je aplikovaná matematika v pojišťovnictví. Popisuje pojistné procesy pomocí matematických modelů z oblasti teorie pravděpodobnosti a matematické statistiky. Konkrétně matematika životního pojištění kombinuje finanční matematiku s matematickým modelováním úmrtnosti. Pro odvození vzorců v životním pojištění osob můžeme využít jednak přístupu pomocí střední hodnoty náhodné veličiny a jednak přístup pomocí komutačních čísel. Ve své práci jsem se zaměřila na odvození vzorců v životním pojištění pomocí komutačních čísel.
Acturial mathematics is applied mathematics in the system of insurance. Mathematics of life insurance combines financial mathematics with mathematical simulation of mortality. It describes insurance processes by mathematical models from the theory of matematical statistics and probability. There is used the median of the random quantity or commutation numbers to eduction of formulas of life insurance in acturial mathematics. I have targeted the eduction of formulas of life insurance by commutation numbers.
Vedoucí práce: Josef Niederle.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: pojistná matematika; actuarial mathematics; bakalářské práce