Pojistná matematika - Vilkusová, Lucie, 1982- (2006)
Pojistná matematika je aplikovaná matematika v pojišťovnictví. Popisuje pojistné procesy pomocí matematických modelů z oblasti teorie pravděpodobnosti a matematické statistiky. Konkrétně matematika životního pojištění kombinuje finanční matematiku s matematickým modelováním úmrtnosti. Pro odvození vzorců v životním pojištění osob můžeme využít jednak přístupu pomocí střední hodnoty náhodné veličiny a jednak přístup pomocí komutačních čísel. Ve své práci jsem se zaměřila na odvození vzorců v životním pojištění pomocí komutačních čísel.