Fenomén Gilbert & Sullivan - vznik anglické operety - Bártová, Monika, 1979- (2006)
W. S. Gilbert a Arthur Sullivan, zakladatelé a nejznámější představitelé anglické operety, patří zároveň k nejvýraznějším osobnostem hudebně-zábavného divadla 19. století. Anglická opereta, jejíž jsou neodmyslitelnou součástí, se vyvíjí souběžně s kontinentální operetou evropskou, avšak vykazuje jistá specifika, které ji přibližují mnohem více než k operetnímu žánru, tak jak jej prezentují jejich kolegové v Paříži i ve Vídni, k pozdějším hudebním komediím a muzikálům, které by se bez jejich vlivu pravděpodobně ubíraly jinou cestou. Na území Velké Británie a Spojených států se totiž jejich působení ukázalo jako zcela zásadní pro vznik nového žánru. Celá řada muzikálových autorů přiznává ovlivnění Gilbertovými vtipnými a inteligentními texty s typickým humorem zvaným 'topsy-turvy', které nejsou u operety obvyklé, stejně jako v té době ojedinělou integrací libreta, zpěvních textů a hudby, kterou dosáhli také díky Sullivanovu smyslu pro divadelní situaci. Směr moderního hudebního d