Reprodukční mechanismy v agregátu Hieracium bauhini - Rotreklová, Olga, 1964- (2006)
Disertační práce shrnuje výsledky studia počtu chromozomů (nebo ploidní úrovně) a způsobu reprodukce 260 rostlin z agregátu Hieracium bauhini (Hieracium podrod Pilosella) pocházejících z 85 lokalit z České republiky, Slovenska, Maďarska, Německa a Polska. Byly zjištěny tři chromozomové počty nebo ploidní úrovně: 2n=4x=36, 2n=5x=45, 2n=6x=54. Kromě karyologicky homogenních populací byly zjištěny i populace s výskytem dvou ploidních úrovní. Tetraploidní rostliny se vyskytují převážně na Slovensku a v Maďarsku, rozmnožují se převážně sexuálně, mají vysoce viabilní pyl (97,9 %) a morfologicky odpovídají taxonu H. magyaricum. Pentaploidní a hexaploidní rostliny byly zjištěny v České republice, v Polsku a v Německu, jsou apomiktické a morfologicky odpovídají taxonu H. bauhini. Některé mají vysoce viabilní pyl (95,5 %), u jiných byla zjištěna velká vnitropopulační variabilita pylové viability, která může být vysvětlena například introgresí v těchto populacích, způsobenou kombinací sexuálního a apomiktického rozmnožování v populaci.