Variabilita teploty vzduchu na území České republiky v období přístrojových měření - Štěpánek, Petr; Brázdil, Rudolf, 1951-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2006)
V posledních letech je často diskutována otázka, nakolik je pozorované globální oteplování výsledkem přirozeného kolísání podnebí a do jaké míry je podmíněno činností člověka. K pochopení zpětných vazeb v klimatickém systému a odhadu vývoje budoucího klimatu se stále více využívá klimatických modelů. K validaci výstupů těchto modelů a k analýze kolísání klimatu v delším období (století až tisíciletí) je však nutné mít k disposici dostatečně dlouhé řady meteorologických prvků měřených na stanicích. Tato práce se věnuje analýze měsíčních průměrných teplot vzduchu na území České republiky v období přístrojových měření (1771-2000). Autorem bylo z dostupných zdrojů sesbíráno téměř 200 řad s délkou měření alespoň 20 let. Aby byly analýzy založené na klimatologických řadách smysluplné, je nutné, aby řady byly tzv. homogenní, tzn. aby jejich kolísání bylo způsobeno pouze kolísáním počasí a podnebí. Značná pozornost proto byla věnována homogenizaci použitých časových řad.
In recent years, among the most often discussed questions belongs to which extent observed global warming is the result of natural climate fluctuations and how much it is influenced by human activity. For understanding of the climate system feedbacks and estimation of future climate evolution, climate models are widely used. For model output validations and analysis of climate fluctuations in long time scales (from centuries to millenniums) it is however necessary to possess sufficiently long time series of meteorological elements measured at stations (or proxy data). This thesis is devoted to the analysis of monthly air temperature averages over the area of the Czech Republic during the period of instrumental measurements (1771-2000). The author collected almost 200 series with minimum length of 20 years using most of the available resources. In order to provide meaningful climate change studies it is important that the fluctuations detected in the analysed time series are caused solely by climate variations.
Vedoucí práce: Rudolf Brázdil.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: disertace