Biofyzikální analýza mechanismu protinádorového působení nových léčiv proti rakovině - Stehlíková, Kristýna, 1979- (2005)
Cisplatina (cis-diammindichloroplatnatý komplex) je nejdéle používaným cytostatikem na bázi platiny. Cílovým místem platinových komplexů v buňce je DNA, proto jsou intenzivně studovány biochemické a biofyzikální charakteristiky vazby těchto látek zejména na DNA. Důležitou roli v mechanismu protinádorového působení platinových komplexů hrají také opravné mechanismy v buňkách. Jednou z možných strategií při vývoji nových terapeuticky efektivnějších cytostatik je syntéza komplexů odvozených od klinicky neúčinné transplatiny (trans-diammindichloroplatnatý komplex). S využitím metod molekulární biofyziky byly studovány modifikace DNA komplexem trans-[PtCl2NH3(4-hydroxymethylpyridin)] (trans-PtHMP) a vliv tohoto komplexu na vazbu proteinu p53 na DNA. Adukty trans-PtHMP inhibují vazbu proteinu p53 na jeho konsensuální sekvenci v DNA výrazně více než adukty transplatiny. Zjištěné charakteristiky vazby trans-PtHMP na DNA jsou odlišné jak od transplatiny, tak i od cisplatiny, což může spolu s inhibicí proteinu p53 vést k jinému protinádorovému účinku této látky.