Návrh strategie udržitelnosti pro biosférickou rezervaci Krkonoše - Klapka, Pavel, 1977- (2006)
Udržitelnost či udržitelný rozvoj je v současné době uznávaným a často vzývaným konceptem a přístupem k řešení dnešních stále se prohlubujících environmentálních problémů naší planety. V posledních letech se volá po jeho uplatnění na lokální nebo regionální úrovni. To je způsobeno relativně neúspěšnými pokusy o jeho globální aplikaci. Biosférické rezervace jsou ideálním prostorem, kde je studován vztah člověka a biosféry za uplatnění principů udržitelnosti a udržitelného rozvoje. Hlavním cílem práce je navržení strategie udržitelnosti pro biosférickou rezervaci Krkonoše. K návrhu strategie přistupujeme z environmentálního pohledu, který upřednostňuje zájmy přírody a krajiny a jejich ochrany a chápeme ho jako příspěvek do diskuze o udržitelném rozvoji území Krkonoš. Strategie řeší vybrané problémy zkoumaného území na základě analýzy vztahů mezi cestovním ruchem, environmentálními charakteristikami krajiny a místní populací.