Svědomí v lékařské etice - Matějek, Jaromír, 1971- (2006)
Dizertační práce se zabývá pojmem svědomí a jeho místem v lékařské etice. Úvodní kapitola zmiňuje nejčastější myšlenková prostředí, ze kterých různá pojetí svědomí vycházejí. Další kapitola seznamuje s pojmem svědomí v části evropské filozofické tradice. Aby vynikly jednotlivé souvislosti, je další kapitola věnována rozboru největších tradic lékařské etiky a jejich vnímání svědomí. V následující kapitole najdeme výpovědi nejvýznamnějších novodobých kodexů lékařské etiky o svědomí. Jako opravdové centrum vynikne svědomí v příkladu eutanázie. Poslední kapitola seznamuje s názory studentů prvního ročníku lékařské fakulty na svědomí. Otázek souvisejících se svědomím je mnoho a pole, které toto téma otevírá je obrovské. Předkládaná práce se snaží zdůraznit svědomí jako centrum lidské osobnosti a tím i lidského jednání.