Identifikace etických problémů plynoucích z nových poznatků o lidském genomu : od DNA k evoluční psychologii - Vácha, Marek Orko, 1966- (2006)
Přečtení úplné sekvence genomu člověka v roce 2003 se stalo rozhodujícím bodem pro další pokrok molekulární genetiky člověka, biologie i lékařství. Krom rozhodujícího přínosu pro biologickou medicínu však nastolilo rovněž řadu etických otázek a nových problémů. Na jedné straně se jedná o včasné zabránění možnému zneužití těchto poznatků. Díky rychlému pokroku technik molekulární genetiky bude v nedaleké budoucnosti možno nasekvenovat genom kohokoli. V práci jsou zvažovány otázky týkající se pojišťoven, zaměstnavatelů a možných terapeutických i neterapeutických zásahů do genomu člověka. Na druhé straně nastolilo přečtení sekvence genomu člověka důležité otázky pro sebepochopení nás samých, ale především staronový problém, co vlastně dělá člověka člověkem. Je jisté, že geny ovlivňují nejenom naše měřitelné parametry, jako je barva očí či vlasů, nýbrž mají vliv i na naše behaviorální projevy. Krom genů je naše chování ovlivněno i prostředím (environment), ve kterém vyrůstáme, rodiči, u.