Tlumení neurogenní bolesti antagonistou NMDA receptorů ketaminem - Cvrček, Petr (2006)
Neurogenní bolest a chronický bolestivý syndrom vznikají při primární lézi nebo dysfunkci periferního a centrálního nervového systému bez periferní nociceptivní stimulace. Nemají žádný protektivní účinek a jejich intenzita často stoupá při emoci nebo únavě. příčiny neuropatické bolesti mohou být různorodé. Patří k nim trauma, infekce, vlivy toxické nebo metabolické, či ischémie. Její úspěšné ovlivnění často představuje velký terapeutický problém bez ohledu na vyvolávající příčinu a místo poškození nervového systému. Proč je chronická neuropatická tak výjimečným a obtížně řešitelným fenoménem a jaká je role NMDA receptorů v jejím vzniku a udržování lze pochopit při podrobnějším rozboru patofyziologických souvislostí. Zásadně se liší od somatické bolesti, která vzniká stimulací nocisensorů. Neurogenní bolest vzniká na podkladě destrukce nervové tkáně, tedy onoho "informačního kanálu" vedoucího informaci o bolesti, a nikoli na základě stimulace nocisensorů. Zmínky o využití ketaminu v t.