Význam leptinu v hematologii a onkologii - Gaja, Alexander (2006)
Leptin je malý 16kD protein s regulačními funkcemi hormonu a cytokinu. Tyto funkce jsou velmi různorodé. Hlavní funkcí je restrikce příjmu potravy prostřednictvím hypothalamických mediátorů. Leptin se však podílí na mnoha dalších funkcích včetně kontroly pohlavního vývoje a rovněž regulace krvetvorby a něktarých imunologických parametrů. Cílem práce bylo: 1) zjistit, zda existuje vztah mezi koncentracemi leptinu v séru a tukem v kostní dřeni, stejně jako je tomu u periferní tukové tkáně a viscerálního tuku,2)zjistit, zda existuje vztah mezi leptinem a parametry hematopoézy in vivo 3)zjistit nové poznatky o metabolizmu leptinu u pacientů s nádorovým onemocněním 4) zjistit případné odlišnosti v metabolizmu leptinu u nádorových onemocnění ve srovnání s nenádorovými onemocněními. Studie prokázaly několik dříve nepublikovaných faktů, zejména: 1)nižší koncentrace leptinu v kostní dřeni v porovnání s periferní krvi, 2) vzájemnou závislost těchto koncentrací, 3) závislost koncentrací leptinu v.