Elektochemická analýza poškození DNA - Cahová, Kateřina (2006)
Studium nukleových kyselin je v popředí zájmu vědců již od poloviny minulého století, kdy Watson s Crickem objevili strukturu dvoušroubovice DNA. V současné době se jedná především o vývoj spolehlivých DNA biosenzorů a čipů, které umožňují detekovat hybridizaci DNA, případně její interakci s různými látkami. Tématem této práce je elektrochemická analýza poškození DNA. Poškození DNA v buňkách ovlivňuje schopnost její replikace a exprese genetické informace, a interakce DNA s chemickými nebo fyzikálními činiteli tedy muže vést ve svém důsledku ke vzniku vážných onemocnění, zahrnujících také rakovinu. Elektrochemické metody našly uplatnění v analýze nukleových kyselin v šedesátých letech minulého století, kdy byly publikovány první práce, zabývající se elektroaktivitou a povrchovou aktivitou DNA. Nukleové kyseliny mohou být analyzovány pomocí různých elektrochemických metod, neboť podléhají redukčním a tenzametrickým procesům na rtuťových elektrodách a oxidačním reakcím na elektrodách uhlíkových.