Biosystematická studie středoevropských kostřav Festuca ser. Psammophilae Pawlus - Šmarda, Petr (2006)
Festuca ser. Psammophilae Pawlus (Poeae, Poaceae) je kritickou skupinou středoevropských úzkolistých kostřav sekce Festuca. Jednotlivé taxony jsou si morfologicky velmi podobné a taxonomické postavení některých taxonů není zcela jasné. Klasickými karyologickými metodami nebo cytometricky byl zjištěn stupeň ploidie u několika set rostlin zahrnujících všechny sledované druhy a materiál z velké části jejich areálu. Na základě výsledků mnohorozměrných analýz morfologických znaků, studia AFLP polymorfizmu a studia typového materiálu bylo ve střední Evropě rozlišeno 6 druhů: F. pallens Host (reliktní skalní biotopy, diploid); F. csikhegyensis Simonk. (bazické skalní biotopy, tetraploid); F. psammophila (Čelak) Fritsch (kyselé písky) se dvěma poddruhy F. p. subsp. psammophila a F. p. subsp. dominii (Krajina) P. Šmarda nom. prov. (dolní Pomoraví, stř. a vých. Polsko); F. vaginata Willd. (bazické písky panonské oblasti); F. polesica Zapał. (přímořské a vnitro-zemské písečné duny); F. pseudovaginata Penksza (bazické písky panonské oblasti).