Optická diagnostika plazmatu - Navrátil, Zdeněk, 1978-; Trunec, David, 1962-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2006)
Práce se zabývá optickou diagnostikou difúzních dielektrických bariérových výbojů ve vzácných plynech. Výboje byly generovány za atmosférického tlaku v neonu a v heliu střídavým napětím o frekvenci 10 kHz v planparalelním uspořádání elektrod. Elektrody byly pokryty dielektrickou vrstvou syntetického korundu, šířka výbojového prostoru byla 2,2 a 5 mm. Výboje byly studovány metodou časově a prostorově rozlišené optické emisní spektroskopie a elektrických měření. Výboj v neonu byl dále studován pomocí vytvořeného srážkově-radiačního modelu. Výsledky optických a elektrických měření ukázaly na velmi podobný vývoj výbojů v obou plynech, charakterizovaný vznikem katodového spádu a intenzivním zářením v blízkosti katody. V případě výbojového prostoru o šířce 5 mm byl pozorován i kladný sloupec. Nepřítomnost kladného sloupce výboje ve 2,2 mm širokém výbojovém prostoru stejně jako další faktory svědčí proti hypotéze, která existenci difúzního dielektrického bariérového výboje vysvětluje mechanizmem udržení elektronů v kladném sloupci v době mezi výboji.
This work is concerned with optical diagnostics of diffuse dielectric barrier discharges in rare gases. The discharges were generated at atmospheric pressure in neon and helium by ac voltage with frequency of 10 kHz in a parallel plane electrode set-up. Both electrodes were covered by an alumina layer, width of the discharge gap was 2.2 and 5 mm. The discharges were studied by time- and space- resolved optical emission spectroscopy and by electrical measurements. The discharge in neon was further studied by a collisional-radiative model. The results of both optical and electrical measurements revealed a very similar discharge development in both gases, being characterized by a formation of a cathode fall and intensive radiation in a vicinity of the cathode. In the discharge gap of 5 mm in width a positive column was also observed.
Vedoucí práce: David Trunec.
CD-ROM obsahuje program Spectrum analyzer a vybrané články k tématu.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: elektrické výboje; fyzika plazmatu; měření; electric discharges; measurement; mensuration; plasma physics; disertace