Optická diagnostika plazmatu - Navrátil, Zdeněk, 1978- (2006)
Práce se zabývá optickou diagnostikou difúzních dielektrických bariérových výbojů ve vzácných plynech. Výboje byly generovány za atmosférického tlaku v neonu a v heliu střídavým napětím o frekvenci 10 kHz v planparalelním uspořádání elektrod. Elektrody byly pokryty dielektrickou vrstvou syntetického korundu, šířka výbojového prostoru byla 2,2 a 5 mm. Výboje byly studovány metodou časově a prostorově rozlišené optické emisní spektroskopie a elektrických měření. Výboj v neonu byl dále studován pomocí vytvořeného srážkově-radiačního modelu. Výsledky optických a elektrických měření ukázaly na velmi podobný vývoj výbojů v obou plynech, charakterizovaný vznikem katodového spádu a intenzivním zářením v blízkosti katody. V případě výbojového prostoru o šířce 5 mm byl pozorován i kladný sloupec. Nepřítomnost kladného sloupce výboje ve 2,2 mm širokém výbojovém prostoru stejně jako další faktory svědčí proti hypotéze, která existenci difúzního dielektrického bariérového výboje vysvětluje mechanizmem udržení elektronů v kladném sloupci v době mezi výboji.