Vybrané problémy interpretace právních předpisů a právní argumentace - Hanuš, Libor, 1974- (2006)
Předložená disertační práce je reflexí pohledu autora, dle něhož mezi teorií a praxí je, resp. měl by vždy být vztah kooperace a vzájemného ovlivňování, jakož i korekce a revidování přijatých poznatků. Autor vychází z notoriety, že praxe je oním zdrojem a pramenem, který dává teorii potřebný materiál ke zkoumání. Následně praxe samotná je opět tím verifikačním elementem, jenž ověřuje teorií traktované premisy, vyvozené myšlenkové konstrukce a závěry, aby jí posléze předložila nové podněty k vědeckému zkoumání. Právní teorie, nahlížená v kontextu interakce s právní praxí, není potom takto oborem samotným pro sebe, nýbrž generátorem, majícím hnací sílu ku zdokonalení praktické právní činnosti a usilujícím o uplatnění v reálném světě jí vyvozených tezí.