Koncepce základních práv a svobod v recentním právním státě - Nováková, Zdenka, 1977- (2006)
Disertační práce hovoří o lidských právech a svobodách tvořících základní princip lidské morálky a přirozenosti, zmiňuje základní pojmy dané problematiky a možnosti ochrany lidských práv, a to jak ve vnitrostátním tak mezinárodním měřítku. V této souvislosti je poukázáno zároveň na dva nejvýznamnější dokumenty této právní sféry, kterými je pro Českou republiku Ústava a Listina základních práv a svobod.