Projektivní a injektivní moduly úvod do základů homologické algebry - Eliášová, Petra, 1982- (2006)
Práce se zabývá teorií R-modulů a homologickou algebrou. U čtenáře se předpokládají pouze základní znalosti abelovských grup a vektorových prostorů. Teorie R-modulů je budována od samého počátku. Práce začíná základními definicemi a tvrzeními, věnuje se projektivním a injektivním modulům, řetězcovým komplexům a jejich homologiím, rezolventám modulů a derivovaným funktorům. Směřuje k definici globální dimenze a Tor-dimenze okruhu. Zásadním nástrojem k závěrečným výsledkům jsou derivované funktory Tor a Ext. Velká část textu se proto zabývá jejich problematikou. Práce si podrobněji všímá souvislosti funktoru Tor s abelovskými grupami a plochými moduly a souvislosti funktoru Ext s rozšířeními R-modulů. Závěrečná kapitola obsahuje konkrétní příklady okruhů malých dimenzí.