Rastlinné spoločenstvá slatín Turčianskej kotliny a priľahlých území - Gonda, Marek (2006)
Prvá časť tejto práce, ktorá sa zaoberá rastlinnými spoločenstvami slatín Turčianskej kotliny a priľahlých území, je spracovaná vo forme literárnej rešerše a prináša popis prírodných pomerov skúmaného územia, charakteristiku predpokladaných typov miestnych slatín a ich vegetácie a tiež informácie o ich vývoji a ochrane. Samotný výskum sa zameriava na slatinné spoločenstvá (najmä Caricion davallianae) a na spoločenstvá s trávou Sesleria caerulea. Získané fytocenologické dáta sú spracované pomocou klasifikačného algoritmu TWINSPAN. V diskusii je zhodnotený výskyt rozličných vegetačných typov s ohľadom na ekologické faktory a osobitná pozornosť je kladená na vzácne a ohrozené taxóny a syntaxóny.