Vegetace pramenišť Orlických hor - Myšková, Zuzana, 1983- (2006)
Studovanému území Orlických hor, náležejícímu od roku 1969 do CHKO Orlické hory jsou v současné době věnovány různé fytocenologické a floristické studie. Doposud však, mimo uveřejnění lokalit výskytu pramenišť se vzácnými zdrojovkami (Montia L.) (Kučera 1995) nebyla zaměřena pozornost na vegetaci pramenišť. Cílem této práce tedy především bylo zaznamenat tamější prameništní vegetaci a pomocí dosavadních poznatků a programu TWINSPAN ji klasifikovat a vytvořit předběžný syntaxonomický přehled. Ve studované vegetaci jsem zapsala 32 fytocenologických snímků a na základě druhového složení a ekologických nároků rozlišila čtyři typy společenstev. Jeden typ odpovídá nezastíněním prameništím s výskytem vzácné zdrojovky (Montia L.) svazu Cardamino- Montion Br.-Bl. 1928. Další typ zahrnuje vegetaci zastíněných pramenišť svazu Caricion remotae Kästner 1941. Následné typy tvoří snímky polokulturních lučních pramenišť svazů Calthion Tx. 1937 a Caricion fuscae Koch 1926.