Stanovištní vazba invazních druhů rostlin v nivě dolní Moravy - Kalusová, Veronika, 1983- (2006)
Cílem práce bylo srovnat zastoupení nepůvodních druhů rostlin se zvláštním zaměřením na skupinu invazních druhů ve vegetaci modelového území nivy řeky Moravy mezi Veselím nad Moravou a Rohatcem. Pro charakteristiku převládající vegetace bylo zvoleno osm biotopů klasifikovaných podle Katalogu biotopů České republiky (Chytrý et al. 2001). Cekem bylo ve 40 fytocenologických snímcích zapsaných ve zvolených biotopech zaznamenáno 15,0 % archeofytů, 9,9 % neofytů a zbytek tvořily původní druhy. Invazní druhy představovaly 11,1 % všech nepůvodních druhů. Archeofyty dosáhly nejvyšších počtů v bylinné ruderální vegetaci mimo sídla a mezofilních ovsíkových loukách. Neofyty byly nejvíce zastoupeny v měkkých luzích nížinných řek a pasekách s nitrofilní vegetací nebo podrostem původního lesa. Bylo provedeno srovnání výskytu nepůvodních druhů z hlediska délky životního cyklu a původu. Byla nalezena pozitivní korelace mezi počty archeofytů a původních druhů při srovnání všech snímků bez ohledu na hranice biotopů.