Přínos artroskopie k řešení nestabilit zápěstí - Pilný, Jaroslav, 1969-; Krbec, Martin, 1956-; Masarykova univerzita. Ortopedická klinika (2006)
Experimentální studie hodnotí na 10 erstvých kadaverech zmny vzájemného pohybu mezi skafoideem a lunatem po postupném perušení nejprve palmární a následn i dorzální ásti skafolunátního vazu ve smyslu flexe - extenze a pronace- supinace. Na základ provedeného experimentu bylo prokázáno, že pi perušení palmární ásti skafolunátního vazu vzniká patologický pohyb, který je statisticky významný. Vzniklý patologický pohyb vzniká pevážn ve složce flekn-extenní, která ale pi rentgenologickém vyšetení není zjistitelná, nebo nepesahuje hodnotu skafolutátního úhlu vtší než 60. Pevná dorzální ást navíc nedovolí dostatenému pohybu pronan-supinanímu a vzniku skafolutátní disociace. Klinická studie hodnotí dvouleté výsledky skupiny 17 pacient po erstvém úrazovém poškození skafolutátního vazu, u kterých byla provedena jeho reinzerce se skupinou 8 pacient, kteí ošetení odmítli. Dále tyto dv skupiny porovnává se skupinou 13 pacient s dynamickou skafolunátní nestabilitou ošetené vlastní metodou. Výsled.
Experimental study evaluates changes of relative motion between scaphoid and lunate after successive disconnection of firstly palmar and secondly dorsal part of scapholunate ligament in terms of flexion extension and pronation supination on 10 late cadavers. Performed experiment proved that interruption of the palmar part of scapholunate ligament causes pathological motion, which is statistically significant. Caused pathological motion appears mostly in flexion extension component, which is however not detectable by X-ray examination because does not exceed the value of scapholunate angle greater than 60. Solid dorsal part in addition does not allow sufficient pronation supination motion and formation of scapholunate dissociation. Clinical study evaluates two-year results of comparison of a group of 17 patients with accidental damage of scapholunate ligament treated with reinsertion with a group of 8 patients which refused treatment. This study further compares these groups .
Vedoucí práce: Martin Krbec.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2006.
Keywords: artroskopie; zápěstí; Arthroscopy; Wrist; disertace; dissertations