Přínos artroskopie k řešení nestabilit zápěstí - Pilný, Jaroslav, 1969- (2006)
Experimentální studie hodnotí na 10 erstvých kadaverech zmny vzájemného pohybu mezi skafoideem a lunatem po postupném perušení nejprve palmární a následn i dorzální ásti skafolunátního vazu ve smyslu flexe - extenze a pronace- supinace. Na základ provedeného experimentu bylo prokázáno, že pi perušení palmární ásti skafolunátního vazu vzniká patologický pohyb, který je statisticky významný. Vzniklý patologický pohyb vzniká pevážn ve složce flekn-extenní, která ale pi rentgenologickém vyšetení není zjistitelná, nebo nepesahuje hodnotu skafolutátního úhlu vtší než 60. Pevná dorzální ást navíc nedovolí dostatenému pohybu pronan-supinanímu a vzniku skafolutátní disociace. Klinická studie hodnotí dvouleté výsledky skupiny 17 pacient po erstvém úrazovém poškození skafolutátního vazu, u kterých byla provedena jeho reinzerce se skupinou 8 pacient, kteí ošetení odmítli. Dále tyto dv skupiny porovnává se skupinou 13 pacient s dynamickou skafolunátní nestabilitou ošetené vlastní metodou. Výsled.