Flóra a vegetace rašelinišť Králického Sněžníku - Jiroušek, Martin, 1984-; Hájek, Michal, 1974-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2006)
Na Mokrém hřbetu v pohoří Králického Sněžníku se nachází řada vrchovišť, přechodových rašelinišť a rašelinných a podmáčených smrčin. V současné době dochází na těchto lokalitách k závažným změnám, způsobeným především odlesněním krajiny. V bakalářské práci jsou zpracovány základní informace o pohoří Králického Sněžníku a také historie botanického výzkumu. Během vegetační sezóny roku 2005 jsem provedl floristický a fytocenologický průzkum lokalit s rašeliništní vegetací. Součástí práce je seznam zjištěných druhů rostlin, přehled vyskytujících se typů vegetace a charakteristika současného stavu jednotlivých lokalit.
Flora and vegetation of mires in the Králický Sněžník Mts. (The Sudeten Mts.) There is a range of raised bogs, transitional mires and bog spruce forests on Mokrý hřbet (Králický Sněžník Mts.). In this area serious changes occured in the recent time caused mainly by deforestation. In this bachelor thesis I deal with some essential information about the Králický Sněžník Mts. as well as with the history of botanical research. During vegetation season of the year 2005 I made phytosociological survey and recorded all plants on the mires. A list of recorded plant species, an overview of vegetation types and a description of current state of individual localities are included.
Vedoucí práce: Michal Hájek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006
Keywords: fytocenologie; rašeliniště; peatlands; phytocenology; Králický Sněžník (Česko a Polsko : pohoří); Králický Sněžník Mountains (Czechia and Poland); bakalářské práce; CD-ROM