Časové změny v letové aktivitě společenstva netopýrů v lesním prostředí - Simprová, Petra, 1984-; Zukal, Jan, 1967-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2006)
Bakalářská práce je členěna na dva oddíly. Její součástí je literární rešerše, ve které byla zpracována dostupná literatura týkající se zejména časové dynamiky aktivity lesních druhů netopýrů, a praktická část, jejíž cílem bylo zhodnotit sezónní a noční změny letové aktivity společenstva netopýrů v 10 různých lesních typech na Moravě. Sledování probíhalo od května do června 2005 metodou automatického monitoringu. Aktivita byla nahrávána v prvních dvou čtvrtinách noci na 3 vybraných stacionárních stanovištích (otevřený, polouzavřený a uzavřený biotop) na každé lokalitě. Zkoumané období bylo rozděleno na 3 části letní sezóny s ohledem na reprodukci netopýrů, tj. na periodu gravidity, laktace a postlaktace.
The bachelors work is divided into two parts. The first part contains a bibliographic search, where the available literature was processed. It refers mainly to the time dynamic of activity of bats in forests. The second part deals with the evaluation of seasonal and overnight changes in the flight activity of bats in 10 different forest types in Moravia. The research was conducted from May till August 2005 using the method of automatic monitoring. The flight activity was recorded on three selected stationary stands (open, semi-closed and closed habitats) during the first two quarters of the night. The season was divided into three parts with respect to the reproduction of bats, i. e., pregnancy, lactation and post-lactation. In total, 30 monitoring campaigns were carried out.
Vedoucí práce: Jan Zukal.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: chování živočichů; lesní biotopy; netopýři; animal behavior; bats; forest biotopes; bakalářské práce; bachelor's theses