Složení potravy a hnízdní úspěšnost sýce rousného, Aegolius funereus (L.1758), v CHKO Žďárské vrchy - Rymešová, Dana, 1984- (2006)
Hlavní náplní práce je literární rešerše o sýci rousném Aegolius funereus (Linnaeus, 1758) s důrazem na jeho potravní ekologii a hnízdní biologii. Práce je doplněna vlastními výsledky terénního i laboratorního výzkumu, jejichž obsahem bylo sledování hnízdní úspěšnosti a analýza složení potravy sýce rousného v CHKO Žďárské vrchy v hnízdní sezóně 2005. V této sezóně bylo na sledovaném území zjištěno celkem dvacet hnízdních pokusů na osmnácti lokalitách. Třináct hnízdních pokusů bylo úspěšných, tj. bylo na nich vyvedeno alespoň jedno mládě. Dvakrát bylo pozorováno nakladení náhradní snůšky. Pouze ve třech případech byly k hnízdění využity budky, ve všech ostatních případech přirozené stromové dutiny. Z přirozených dutin se pouze jedna nacházela ve smrku. Nejčastěji sýci obsazovali dutiny v bucích. Průměrně byla vyvedena čtyři mláďata na úspěšné hnízdo (3,85 ± 0,90). Na jedenácti lokalitách, kde sýci úspěšně vyhnízdili, byly sbírány pohnízdní zbytky obsahující kosterní pozůstatky jejich kořisti.